Cupa somelierului este o mică ceașcă de argint sau o farfurioară utilizată în mod tradițional de vinificatori și somelieri pentru a aprecia maturitatea și gustul vinului. Designul cu o proeminență centrală și luciul argintului permit o reflexie uniformă a luminii în interiorul recipientului astfel încât vinul să poată fi analizat ochiometric. După anul 1840 designul acestor instrumente a fost standardizat.

Cupa somelierului este un obiect cu o importanță simbolică foarte mare în branșa degustătorilor de vin. În centrul cupei se află o semisferă bombată. Vinul turnat spre degustare nu trebuie să depășească înălțimea semisferei. În jurul semisferei centrale sunt amplasate semisfere mai mici. Rolul acestora este de a oxigena mai repede vinul din cupă. Pe partea stângă în raport cu mânerul, se află câteva adâncituri concave care folosesc la examinarea vizuală a vinurilor roșii, care au o transparență mai scăzută. Pe partea dreaptă sunt încastrate mai multe nervuri care evidențiază culoarea și claritatea vinurilor albe. Cupa somelierului se poartă agățată în jurul gâtului, pentru utilizare putându-se desprinde ușor. La degustarea vinurilor albe cupa se ține în mâna stângă și vinul se toarnă cu mâna dreaptă, iar la degustarea vinurilor roșii cupa se ține în mâna dreaptă, vinul turnându-se cu stânga.

În secolul al XX-lea somelierii din restaurantele de lux mai purtau uneori aceste cupe de testare atârnate la gât cu panglică sau lanț și chiar le foloseau pentru a testa vinul după deschiderea sticlei. Acest obicei s-a stins în mare parte, dar ocazional mai poate fi văzut (video) și astăzi.