Degustarea vinului sau arta aprecierii vinurilor prin degustare este o analiză senzorială mult diferită de simplul act de a bea. Ea implică reflecție, recunoaștere și apreciere. Analiza senzorială sau degustarea reprezintă singura modalitate de apreciere a calității unui vin. Analiza senzorială a vinului este poate ce­a mai complexă analiză. La degustarea vinului sunt percepute toate cele patru gusturi elementare: dulce, sărat, acid și amar. Astfel, la analiza organoleptică participă:

Văzul
Dă informații asupra stării de limpiditate, culorii vinului, este instinctivă și poate să influențeze aprecierile ulterioare. Culoarea la vinurile roșii dă indicații asupra tehnologiei de obținere, starea de oxidare, vârsta vinului.

Mirosul
Vinul trebuie mirosit foarte bine, se depistează direct pe calea nazală și indirect retronazal.

Atingerea
Temperatura, consistența, vâscozitatea vinului, anumite gusturi sunt mai degrabă senzații tactile. Căldura alcoolului datorită liposolubilității, astringența se datorează taninului ce reacționează cu substanțele proteice la nivelul mucoaselor din salivă cu rol de lubrifiant bucal.Degustarea vinului diferă de simplul act de a bea.

Gustul & auzul
Papilele amplasate pe suprafața limbii. Se poate distinge intensitatea pocniturii dopului sticlei la vinurile spumante sau zgomotul produs la spumegarea vinului în pahar.