Dopul cu filet (screw cap) este o alternativă de închidere a sticlei de vin cu numeroase avantaje. Sticla este ușor de desfăcut, iar acest dop poate fi oricând reînfiletat, consumatorii putând să se bucure de vin mai mult timp. Screw cap-ul elimină defectul de dop și previne oxidarea prematură a vinurilor. Sticla de vin se poate păstra și în poziție verticală pe termen lung.
Produse din aluminiu, cu garnitură de saranex (un material plastic care acționează ca o protecție împotriva unor agenți precum oxigenul, vaporii de apă, mirosuri sau numeroși agenți chimici), dopurile cu filet sunt recomandate pentru vinuri tinere, pline, vii, pentru că păstrează prospețimea și nu există riscul unui defect de dop. Sunt foarte populare în zona Australiei și a Noii Zeelande, unde sunt folosite atât pentru vinurile roșii cât și pentru cele albe. Există și variante de dopuri cu filet pentru vinurile Prosecco sau alte spumante, care pot rezista la o presiune de 9 bar. Chiar dacă profesioniștii din domeniu le recunosc calitățile, consumatorii încă percep vinurile închise cu filet drept unele ieftine, deși nu este mereu cazul.
Dopul cu filet special pentru sticlele de vin a fost implementat pentru prima dată în anul 1959, în Franța. S-a dezvoltat cu pași mărunți, la început fiind utilizat în special în teste și degustări. A fost înregistrat oficial în 1968. După ce, în anii ’70, a fost oferit ca variantă pentru vinurile servite în avion, acesta ajunge standard în perioada anilor ’80. Ascensiunea acestui tip de dop a venit odată cu anii ’90, fiind din ce în ce mai utilizat în comerț și supus testelor riguroase pentru a i se demonstra calitățile. În prezent, peste 20% din vinurile îmbuteliate la nivel mondial au dop cu filet, folosit de tot mai mulți producători mari, din țări de renume în industria vinului precum Australia și Noua Zeelandă, Chile, Africa de Sud, SUA, Argentina, dar și Franța, Italia sau Spania.