Ce informații oferă eticheta vinului
După îmbuteliere, pasul firesc este cel legat de etichetare. Eticheta vinului, ca a oricărui alt produs destinat comercializării, de altfel, este reglementă prin lege (Legea Viei si Vinului – 244/2002). Ea trebuie să conțină nu doar marca și datele legate de anul producerii, ci și informații cu privire la calitatea conținutului. Cu totul, pe etichetă ar trebui să regăsim următoarele date: Numele și marca producătorului / Calitatea vinului / Țara și regiunea de proveniență / Volumul de alcool / Cantitatea din sticlă / Datele de identificare a producătorului, importatorului și numărul lotului / Alergenii din vin – este vorba despre sulfiți, iar mențiunea ce apare de regulă pe etichete este conține sulfiți.
Calitatea vinului exprimată pe etichetă
În ceea ce privește calitatea vinului, pe etichetă vom găsi una dintre următoarele mențiuni:
– Vin de masă: vin cu o tărie cuprinsă între 8,5 și 9,5%.
– Vin de calitate superioară (VS, IG, VSIG) cu indicație de proveniență geografică: vin cu tărie de peste 9,5%.
– Vin cu denumire de origine controlată (DOC): este un vin cu o tărie de 11% și este produs din struguri cu un conținut de zaharuri de cel puțin 190 de grame la litru.
– Vin cu denumire de origine controlată cu trepte de calitate (DOCC): este un vin cu o tărie alcoolică de peste 11.5% și se împarte, la rândul său, în vin DOCC cules la maturitate deplină (DOCC – CMD), vin cules târziu (DOCC – CT), vin cules la înnobilare (DOC – CIB).
Indicația geografică
Această mențiune se face doar în cazul vinurilor de calitate superioară VS, IG, VSIG, DOC/DOCC, cât și treptele de calitate.
Tipul de strugure
Este vorba despre soiul de strugure din care a fost făcut vinul: Merlot, Riesling, Fetească etc., în cazul în care vinul este făcut integral dintr-un singur soi de strugure. Vinurile pot fi, însă, și cupaje: Sauvignon Blanc cu Riesling, Fetească Neagră cu Merlot și Cabernet ș.a.
Tipul vinului
După tipul vinului, putem vedea pe etichete una din următoarele mențiuni:
– vin sec: zaharuri cel mult 4,0 g/litru
– vin demisec: zaharuri 4,01 g/l – 12 g/l
– vin demidulce: zaharuri 12,01 g/l – 50 g/l
– vin dulce: zaharuri peste 50 g/l
Podgoria, data de ambalare și lotul
Pe etichetă se mai menționează și numele podgoriei, data de îmbuteliere, cât și lotul.