Grappa este un rachiu de sorginte italiană realizat, la origini, prin distilarea tescovinei rămase după presarea strugurilor. Are o concentrație alcoolică de 35 – 60 %. Este sec, tare, și se produce tradițional în nordul Italiei.

Grappa a apărut ca un produs secundar al viniculturii italiene, o băutură fără pretenții făcută din resturi de struguri, suficient de tare pentru a-i încălzi pe fermieri în lunile reci de iarnă. În mare parte a rămas o băutură a muncitorilor și fermierilor săraci până în anii 1960. Cam pe atunci a început cizelarea grosolanei Grappa.

La începutul anilor ’70, Giannola Nonino a dezvoltat producţia de grappa dintr-un singur soi de strugure, diferită faţă de fabricarea obișnuită, care folosea un amestec necontrolat de soiuri de struguri. Scopul a fost producerea unei băuturi de calitate care să rivalizeze cu bine cunoscuta eaux-de-vie din Franţa. A depus o muncă titanică, cu rezultate nesemnificative la început, dar în timp, eforturile sale au fost încununate de succes. La început, distileria Nonino a utilizat în procesul de distilare must din struguri Picolit. Astăzi peste o duzină de soiuri de struguri sunt folosiţi pentru obţinerea de must single numit monovitigno grappa, un termen inventat de Giannola Nonino.

În 1984 aceeaşi distilerie Nonino a obţinut aprobarea Guvernului Italian pentru a produce Grappa şi din alte fructe. Dacă la început s-au folosit numai struguri, astăzi Grappa este produsă şi din pere, cireşe, caise, piersici, zmeura ș.a. Căutând să scoată în evidenţă noile produse, distileria Nonino este, de asemenea, responsabilă pentru ambalajul extrem de elegant în care se vând acum aceste băuturi, înlocuind vechile recipiente asemănătoare cu sticlele de medicamente.

Grappa se păstrează în locuri ferite de lumină și căldură pentru a-și păstra proprietățile mai mulți ani, deși odată cu trecerea timpului se pierde parfumul băuturii. Tradiţional, este servită rece, în pahare mici, ca digestiv (după masă). Poate fi adăugată, de asemenea, la cafeaua espresso pentru a crea caffè corretto, cu alte cuvinte cafea dreasă cu alcool. 

Grappa - Giannola Nonino

Giannola Nonino