Vinul nu se consumă imediat după terminarea fermentării, în această etapă având încă un gust puternic de drojdie. Vinul se păstrează o perioadă în pivniță, etapă în care i se aplică unele tratamente – sulfitarea, pritocirile (pentru limpezirea vinului și obținerea unei culori cât mai atractive), egalizarea, omogenizarea și cupajarea, diverse corecții pentru aciditate, culoare etc. Abia apoi se poate vorbi despre învechirea vinului.
Atenție, însă, nu toate vinurile pot fi învechite, ci doar anumite tipuri. Deși se spune că vinul devine mai bun odată cu trecerea timpului, acest enunț este adevărat doar pentru anumite soiuri, puține la număr. Vinul poate sta în butoaie timp de 1-4 ani până la îmbuteliere. Vinurile albe pot sta în butoi 1-2 ani, iar cele roșii până la 4 ani.
Îmbutelierea în sticle se face manual sau mecanizat, urmând ca apoi vinul să fie pus la învechire în condiții optime. Îmbutelierea se face în recipiente de sticlă, nu plastic, dopurile trebuie să fie din plută, iar sticlele trebuie păstrate în poziție oblică, cu dopul în jos, astfel încât dopul să fie scufundat în lichid.
Temperatura optimă de învechire a vinului este de cel mult 15 grade Celsius, însă acest aspect depinde mult și de tipul vinului, iar în încăperea în care sunt depozitate sticlele de vin trebuie să fie lumină de intensitate scăzută.
Vinurile puse la învechit nu trebuie mișcate, iar condițiile de păstrare trebuie să fie constante, fără fluctuații de temperatură și luminozitate. Unele sticle de vin, cele de spumant de regulă, se răsucesc în rastel, zilnic, în sensul acelor de ceasornic.
Păstrarea și depozitarea vinului
Vinul se păstrează în pivnițe la o temperatură cuprinsă între de 8-14 grade Celsius, la o umiditate relativă de 80%. Pivnițele trebuie să fie bine aerisite pentru eliminarea excesului de dioxid de carbon, iar recipientele ideale pentru păstrarea vinului sunt butoaiele de stejar.
Odată îmbuteliat, vinul se păstrează în rasteluri speciale, care să le mențină sticlelor poziția orizontală și care să permită scoaterea unei sticle fără a fi mișcată o altă sticlă. Frigiderele de vin sunt extrem de utile pentru păstrarea vinului în condiții optime, atât în cazul depozitelor de vin, cât și a restaurantelor sau reședințelor. Frigiderele pentru alimente nu sunt potrivite pentru vinuri deoarece temperatura din ele este prea mică.
De reținut că învechirea vinului se face în sticle, în încăperi întunecoase, la temperaturi constante, între 8 și 15 grade Celsius, fără schimbări de temperatură și fără mișcarea sticlelor.