Vinul rafinat necesită un pahar care să-l pună cu adevărat în valoare. Volumul unui pahar de calitate ar trebui să fie întotdeauna direct proporțional cu intensitatea și complexitatea vinului. Corpul și piciorul lui ar trebui să fie armonios echilibrate, pentru a putea învârti cu ușurință vinul în pahar. Și tipul sticlei influențează modul de percepție al vinului: într-un pahar din cristal vinul are o aromă mai intensă și mai clară decât într-un pahar ieftin. Un bun pahar pentru vin este plăcut vederii și este o plăcere să-l ții în mână.

Paharul pentru vin spumant este de tip flaut, înalt și subțire. Asigură o mică suprafață pentru vin și astfel permite dioxidului de carbon să se ridice în bule delicate și să nu se evapore rapid. Aceasta este o particularitate importantă în cazul vinului spumant, ca Prosecco, unde dioxidul de carbon este integrat foarte bine.

Paharul tipic pentru șampanie este în formă de lalea – diferit de forma de flaut a paharului pentru vin spumant – și este perfect pentru vinuri spumante de calitate superioară. În aceste pahare șampania găsește spațiul necesar pentru a-și desfășura finețea și complexitatea. Aceste pahare sunt, de obicei, pline pe jumătate.

Paharul pentru vinul alb standard nu ar trebui să fie prea mare, pentru că un vin simplu s-ar pierde în el. Pe de altă parte, paharul ar trebui să aibă suficient volum pentru buchetul de arome. O caracteristică importantă pentru toate paharele de vin este forma conică înspre partea superioară, pentru a putea învârti ușor vinul și pentru a elibera aroma.

Vinurile albe de calitate superioară, în special cele mai bogate, nu ar trebui să fie limitate într-un spațiu mic. Astfel, spre exemplu, pentru vinurile Burgundy ar trebui folosită o versiune puțin mai mare a paharului normal de vin alb. Acest stil de pahar este ideal și pentru vinul rosé.

Paharul pentru vinul roșu clasic este și el în formă de lalea, doar un pic mai înalt și mai larg, pentru a oferi puțin mai mult volum.

În Franța, paharul tradițional pentru vinurile Burgundy roșii este cunoscut sub denumirea de balon, datorită formei generoase. Aceasta permite dezvoltarea perfectă a aromei subtile a acestui vin. Aceste pahare sunt adecvate și pentru vinurile premium Pinot Noir, Piemonte, Barolo sau Barbaresco. Aceste pahare ar trebui să fie umplute doar la o treime.

Paharul tipic pentru vinul Bordeaux este și el în formă de lalea. Este adecvat pentru vinurile roșii de calitate superioară ce au nevoie de suficient volum și o structură fermă. Paharul nu trebuie umplut cu mai mult de 125 ml de vin.

cum alegem paharul de vin