Stațiune balneoclimaterică cu aproximativ o mie de locuitori permanenți, Sărata Monteoru este situată la zece kilometri de Pietroasele, într-o zonă colinară (Dealu Mare), liniștită, înconjurată de păduri și vegetație bogată.

Magnatul Grigore Monteoru punea bazele staţiunii balneare la 1 iulie 1895. Întrucât izvoarele de aici deveniseră cunoscute în întreaga Europă, Monteoru a construit în stațiune două hoteluri cu peste 100 de camere, un ștrand, un heleșteu pentru bărci şi un cazinou modern. După Al Doilea Război Mondial stațiunea decade, iar din 1989 se zbate să supraviețuiască.

Oferta de cazare în Sărata Monteoru este și astăzi destul de variată, atât pentru amatorii de turism rural, cât și pentru clienții mai pretențioși. Devenită mai mult o atracție sezonieră, vara, între Sărata Monteoru și Buzău funcționează o line specială de autobuze. Străvechiul ștrand cu apă sărată încă mai atrage turiștii în stațiune. Totuși, în vecinătate au apărut alternative mai elegante de îmbăiere atât în saramură, cât și în apă dulce. Băile în apă sărată făcute în stațiune sunt recomandate în tratamentul multor afecțiuni.

Periodic, pădurile din jur găzduiesc tot felul de competiții motorizate de offroad și enduro. În stațiune nu există obiective turistice, singura atracție notabilă, în afara piscinelor, bazinelor și nenumăratelor terase și cârciumi fiind un parc de aventură amplasat la ieșirea spre Ciolanu. Atenție! În stațiune nu există bancomat.

offroad la sărata monteoru