Stațiune balneoclimaterică cu aproximativ o mie de locuitori permanenți, Sărata Monteoru este situată la zece kilometri de Pietroasele, într-o zonă colinară (Dealu Mare), liniștită, înconjurată de păduri și vegetație bogată.

Magnatul Grigore Monteoru punea bazele staţiunii balneare la 1 iulie 1895. Întrucât izvoarele de aici deveniseră cunoscute în întreaga Europă, Monteoru a construit în stațiune două hoteluri cu peste 100 de camere, un ștrand, un heleșteu pentru bărci şi un cazinou modern. După Al Doilea Război Mondial stațiunea decade, iar din 1989 se zbate să supraviețuiască.

Oferta de cazare în Sărata Monteoru este și astăzi destul de variată, atât pentru amatorii de turism rural, cât și pentru clienții mai pretențioși. Între Sărata Monteoru și Buzău funcționează o linie specială de autobuze. Străvechiul ștrand cu apă sărată încă mai atrage turiștii în stațiune. Totuși, în vecinătate au apărut alternative mai elegante de îmbăiere atât în saramură, cât și în apă dulce. Băile în apă sărată făcute în stațiune sunt recomandate în tratamentul multor afecțiuni. Azi, centrele balneare supraviețuiesc exclusiv datorită contractelor subvenționate cu casele de pensii, zece luni din 12. Restul stațiunii se dezmorțește în sezonul cald.

Periodic, pădurile din jur găzduiesc competiții de offroad și enduro. În stațiune nu există obiective turistice, singurele atracții fiind două parcuri de aventură amplasate la intrare și ieșire. Atenție! În stațiune nu există bancomat, iar din 2023 este des semnalată prezența urșilor.

offroad la sărata monteoru