Foarte pe scurt, somelierul este sfătuitorul clienților unui restaurant. Cunoaște mâncărurile la fel de bine ca șeful bucătar și știe ce băuturi li se pot asorta. Evident, cunoaște la perfecție băuturile casei pentru că este și consultantul patronului, când se întocmește lista de vinuri. De asemenea, are cunoștințe de viticultură, enologie, biologie, chimie, gastronomie și tehnici culinare și are abilități în degustarea vinului.
Datorită educației, cunoștințelor și experienței pe care o dobândesc, mulți somelieri lucrează ca critici de vin, scriitori, îndrumători sau consultanți. Alții oferă servicii de maître d’hôtel, relații publice și cunoscători ai lumii gastronomice. De asemenea, realizează degustări private și prezentări de băuturi.
Atunci când un somelier lucrează pentru un restaurant, responsabilitățile sale includ crearea listei de vinuri, sugerând achiziția de vinuri ținând cont de disponibilitatea pe piața în care funcționează restaurantul, în funcție de tipul de mâncare oferit în restaurant și de gestionare. Direcționează toate aspectele asociate cu depozitarea și manipularea vinurilor (crama). În plus, somelierul este responsabil și de instruirea personalului privind servirea corectă a vinului, pentru a crea clientului cea mai bună experiență posibilă.
Somelierul trebuie să fie un bun comunicator. Rolul lui într-un restaurant include dialogul cu clienții, pe care-i îndrumă și cărora le răspunde la toate întrebările pe care le au cu privire la lista de vinuri și la împerecherea acesteia cu mâncărurile oferite din meniu. Somelierul oferă o gamă de preț compatibilă cu așteptările clienților și vinuri interesante pentru cei mai aventuroși meseni.
Pe lângă gestionarea cramei, din ce în ce mai mulți somelieri se ocupă și de selecția de tutun, cafea, uleiuri, oțeturi, muștar, sare de masă, mirodenii și apă îmbuteliată a restaurantului. Dar și de restul băuturilor alcoolice: lichioruri, distilate, bere.